Hoe Belgische media piraterij in de hand werken

Een shock. Ongeloof. Ja, ik heb daarnet op Eén een reclamevrije uitzending van Salamander gemist. Met het idee: “binnen een half uurtje kan ik ‘m binnenhalen via Plex op mijn NAS”. Een klein beetje mislukt – dat plan.

Blijkbaar hebben de Belgische TV-mediagroepen – namelijk SBS, de VMMA en de VRT – gezamenlijk een proces aangespannen. Tegen SHOWGEMiST, een uploader die via Twitter opereerde en daar magnet links aanbood, alsook links naar Torrentsites als The Pirate Bay. En ja, The Pirate Bay is nog altijd online.

Maar het gaat verder dan één persoon die via Twitter Belgische series online gooit. Veel verder. Ik duik even mee terug in de tijd.

In mijn jeugdjaren – nee, niet gisteren – werd alles opgenomen op VHS. Jaja, die goede oude videorecorder die alles – ALLES – van het brede kabelaanbod kon opnemen. Die band kon je daarna digitaliseren op je computer, uitwisselen met vrienden, kopiëren, verbranden of overschrijven. Piraterij in zijn simpelste vorm. Geen encryptie, geen compressie. Het gewone, analoge signaal, op een bandje.

Toen in België Telenet besloot het kabelaanbod drastisch te beperken ten voordele van Digitale TV liet ik een snik: die videorecorder werd onbruikbaar voor zenders als BBC, National Geographic Channel of MTV. Sommige zenders kregen een beurtrol (Nickelodeon/MTV, National Geograhic Channel, Discovery Channel), andere zenders verdwenen uit het analoge aanbod. Ik herinner me nog dat – voor het digitale TV-tijdperk – ik 41 analoge zenders (41!) kon ontvangen op mijn slaapkamer-TV. 41. Ik ben er van overtuigd dat daar nu – hoogstens – 20 zenders van overblijven.

Opnemen kon enkel nog tegen betaling voor die “verdwenen” zenders. 5 euro per maand of helemaal niet. Later werd die dienst gratis. Of toch: de decoder met harde schijf kon niet gekocht worden. Enkel huren was mogelijk. Toen verscheen HD en kon de “klassieke” digicorder nog aangeschaft worden. Maar, er zat een addertje onder het gras. Bij het openschroeven van de digicorder (of het Belgacom-equivalent) kon je weliswaar de harde schijf afkoppelen en aansluiten op een PC, alle opnames waren gecodeerd. Encryptie.

Encryptie die wordt geëist door de productiehuizen – zowel nationaal als internationaal – en dus door de zenders. Encryptie die dient om piraterij tegen te gaan. En man, dat heeft al succes gehad.

Warez-BB, Belgium-scene
Rapidshare, Megaupload, upload.to, fileserve, … . Een scala aan uploaddiensten zag het daglicht. En fora – de moderne nieuwsgroepen zeg maar – werden opgericht om piraterij te handhaven. Juist: een gecentraliseerd, members-only, vaak invite-only forum waar je een overzicht kon vinden met de laatste series en films. En vooral dat eerste sprak mij aan: NCIS maanden voordat SBS Belgium het wou uitzenden al bekijken op je PC? De nieuwste FC De Kampioenen downloaden en bekijken op je TV via DLNA? Het werd plots mogelijk. Gratis, en vooral zeer makkelijk. En vooral voor internationale series was dat leuk: in full HD – of in 720p – downloaden en bekijken. Dat kon destijds bij VT4 en 2BE niet. En 5.1 surround in plek van het stomme 2.0 Stereo-signaal. Zonder reclame.

Belgium-scene kwam plots bij mij voorbij. Thuis, Aspe, Zone Stad, Zonde Van De Zendtijd, Buiten de zone, In De Gloria, FC De Kampioenen, Sterren op de Dansvloer, X-Factor, Man Bijt Hond. Reeksen van quasi elke Vlaamse zender. Met een muisklik tegen HTTP-snelheid binnen. Het enige jammere: honderd-en-één RAR-bestanden, vaak password protected, verspreid over verschillende threads. Automatisering zat er niet echt in.

Toen SABAM, BAF, BREIN en consoorten actief actie begonnen te voeren tegen websites als The Pirate Bay kreeg de oprichter van de site plots schrik. Wat als ze achter hem kwamen? En daarmee kwam er een einde aan Belgium-Scene. Begin juli 2012 sloot de site de deuren.

Tijd voor iets nieuws. Geen systeem met honderd uploaders, forumthreads en downloadsites – die veel te makkelijk offline te halen waren. Neen, één Twitter account, één uploader. Eén uploadaccount op torrentsites, en als back-up altijd een magnet-link die niet te blokkeren is.

SHOWGEMiST ontstond. Op het Twitter-account kon je quasi elke populaire serie vinden. Salamander (Eén), Comedian Vindt Werk (Canvas), Aspe (VTM), Dr. Livingstone (Vier), Comedy Special (Canvas), De Rechtbank (Vier). Een greep uit het aanbod dat de persoon achter @SHOWGEMiST aanbood. Een greep uit het aanbod dat ik – volledig geautomatiseerd – kon downloaden via diverse software om het uiteindelijk automatisch in Plex te laten verschijnen. Met naam van de aflevering, DVD-hoes, omschrijving, uitzenddatum, enzovoort. Een snelle, makkelijke manier om offline te kijken – en onbeperkt te herbekijken – zonder domme plug-ins zoals Silverlight (iWatch) of achterlijke systemen door geldkloppers als Belgacom en Telenet (en hun dichtgetimmerde settop-boxen). Gewoon, waar ik wil, wanneer ik wil, hoe ik het wil. Op de Mac, op een PC, iPhone, Android-toestel, Smart TV of gewoon via de webbrowser. Iets waar ik zou willen voor betalen, maar waar ik niet voor kan betalen.

Eigenlijk iets zoals Uitzending Gemist in Nederland. De BBC iPlayer in het Verenigd Koninkrijk. Heck, zelfs HULU in de VS. Maar da’s voor onze Vlaamse mediamagnaten blijkbaar heel moeilijk. Innoveren. Neen, de geldkloppers in ons Belgenlandje willen geld. En liefst op een manier waarmee ze ons zo kwaad mogelijk krijgen. Dichtgetimmerde systemen? CHECK. Energiezuipende settopboxen? CHECK. Veel te dure huur- of aankoopprijzen? CHECK. Per aflevering betalen? CHECK. En het liefst van al zonder de reclame door te kunnen spoelen. Gelukkig daar (nog) geen “check”.

Eigenlijk zouden wij – de consument – plots moeten in opstand komen. Massaal stoppen met TV-diensten af te nemen. Onze buitenlandse series via (il)legale kanalen bekijken uit het buitenland. Gewoon – de Vlaamse zenders links laten liggen. Met hun rotzooi – “Sterren op de Dansvloer”, “So You Think You Can Dance”, “Tegen De Sterren Op”, “De Kruitfabriek”, “Man Bijt Hond”, “Iedereen Beroemd” – JA, zelfs “Dagelijkse Kost”. Of de zoveelste heruitzending van FC De Kampioenen – je weet wel, als soaps als Thuis even een zomerstop houden.

Maar da’s een visie van een optimist. Ik weet dat dat nooit zal gebeuren. Duizenden – honderdduizenden- vlamingen zitten wekelijks te wachten op hun portie hersenloze humor. So You Think You Can Dance, Sterren Op De Dansvloer en zelfs X-Factor zijn allemaal gelicenseerde programma’s. Shows uit de VS – of andere “achterlijke” delen van de wereld. Dus perfect -danwel in een andere taal- te bekijken via het internet. Via de Megauploads van vandaag – jawel, MEGA – of de The Pirate Bays van morgen.

Maar terug even on-topic. De Vlaamse media, vooral TV-media, snappen het niet. Zouden er werkelijk zoveel opbrengsten te halen zijn uit TV-on-demand met het huidige verdienmodel? Waarom zou een verdienmodel zoals Hulu in België niet werken? 10 euro per maand – al de content die al is uitgezonden gratis beschikbaar? Een Smart TV-app, website en smartphone-app? Misschien een Plex- of XBMC-kanaal?

Ik snap best dat ze geld willen vragen voor content die NOG NIET IS UITGEZONDEN. Zoals de aflevering van Blokken van morgen. Of de laatste Dr. Livingstone – die volgende week pas wordt uitgezonden. Maar voor inhoud die al op TV werd uitgezonden? Zou een abonnementsformule à Spotify niet werken? Desnoods – ja – reclame erbij. Eén minuut. Dertig seconden. Een minuut aan het begin van het programma, een halve minuut in het midden. Hulu past dat ook toe. Strenge regelgeving. Geen addertjes, pre-paid formule.

Dat zou de Belgische TV-markt opengooien. Piraterij zou niet langer nodig zijn. Nu moeten piraten vaak uren zoeken – of de juiste undergroundwebsites kennen die niet op Google verschijnen. Dan is het voldoende om bijvoorbeeld tv.be te bezoeken (ja, Telenet zal die domeinnaam moeten afgeven), in te loggen en de gewenste serie- of zender aan te klikken. Zo simpel zou het moeten zijn.

Telenet, Belgacom, VMMA, VRT, SBS (De Vijver), MTV/TMF (Viacom), TV-Vlaanderen, WeePeeTV, regionale zenders. Ga samenzitten. Werk aan één platform. Eén platform dat overal, en altijd – OOK in het buitenland – beschikbaar is. Eén platform waar elke Vlaamse productie op beschikbaar is. Tegen een freemium-model (gratis met bvb 5 minuten niet-doorspoelbare reclame per aflevering, 2 minuten in het begin, en 3x 1 minuut in het programma) of een premium-model (5 euro per maand voor toegang tot 3 maanden archief, 10 euro per maand voor volledige archief met toegang tot bijvoorbeeld de allereerste Thuis-aflevering). Zonder onnodige plugins zoals Flash, Java, Silverlight. Gewoon, HTML5. Zonder verplichting van gebruik van één platform. Gewoon, één locatie waar alles, altijd, overal beschikbaar is. Hoe je het wilt, waar je het wilt, wanneer je het wilt. Met als enige voorwaarde dat je de reclame bekijkt – of ervoor betaalt.

Ik droom nog wel wat verder. Maar één ding staat vast; Dat de media – en ditmaal de kranten – massaal berichten over SHOWGEMiST brengt “awareness” met zich mee. En binnen een paar weken zijn er een tiental alternatieven. Zo ging het met Megaupload ook. Met The Pirate Bay ook. Met Kazaa en Napster ook. Zelfs met nieuwsgroepen in de vroege jaren van het internet. (Update: voila, nog geen week later en de eerste alternatieven rollen binnen. Deze zoekopdracht geeft je toegang tot “alle” releases die niet privé worden gehouden op underground Scene-websites)

Hopelijk.. Ooit.. Zo plots, op een dag… lees ik dat de Vlaamse TV-markt wordt opengegooid met een Uitzending Gemist-alternatief in Vlaanderen. Misschien is dat iets voor de agenda na de splitsing van België en de uitdrijving van immigranten uit Antwerpen. Misschien is zo’n platform er tegen dat we gaan zwemmen op het strand van Mechelen. Met de opwarming van de aarde en zo. Maar ik blijf dromen.

Update: downloadlink in voorlaatste paragraaf toegevoegd (25/01/2013, 10u30)

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *